Fornirowane, MDF, czy drewno – jakie fronty kuchenne wybrać?

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu, które ze względu na swoje zastosowanie, powinno charakteryzować się wysoką funkcjonalnością. Do aranżacji tego wnętrza należy podejść niezwykle uważnie, zwłaszcza w kwestii doboru mebli i frontów kuchennych. Rzecz nie sprowadza się jednak tylko do trafnie dobranego stylu. Bardzo ważnym aspektem jest wybór właściwego materiału, z którego będą wykonane fronty mebli do kuchni. Fornirowane, mdf czy drewniane – za którymi przemawia najwięcej korzyści?

Meble kuchenne fornirowane

Meble kuchenne o fornirowanych frontach stają się coraz bardziej popularną alternatywą dla frontów drewnianych. Najczęściej powstają z płyty wiórowej, którą następnie okleja się warstwą naturalnego drewna, czyli właśnie fornirem. Jego grubość wynosi od 0,5 mm do 0,8 mm. Do niedawna sądzono, że zestawienie forniru i kuchni nie zdaje egzaminu ze względu na wrażliwość tego materiału oraz panującą w pomieszczeniu temperaturę i wilgoć. Dlatego warstwa wierzchnia mebli pokrywana jest lakierem. W przypadku kuchni fornirowanych lakierowanych istnieje również możliwość wykończenia na powierzchnie matowe lub z połyskiem.

Niewątpliwie zaletą tego rodzaju frontów jest powtarzalność struktury, której nie znajdziemy w naturalnym drewnie. Wykończone tym materiałem szafki prezentują się nie tylko delikatnie, ale nadają wnętrzu unikalnego charakteru. Należy jednak mieć na uwadze, że fronty fornirowane są względnie miękkie i przy mocnych uderzeniach może dojść do uszkodzenia ich powierzchni.

Kuchnie z MDF

“Medium-density fibreboard” to skrót od MDF, którym określamy rodzaj płyty powstałej ze zmielonego na pył drewna z dodatkiem związków organicznych. W efekcie otrzymujemy bardzo trwały i podatny na obróbkę materiał, natomiast płytę MDF z łatwością można frezować i w konsekwencji uzyskiwać w niej estetyczne żłobienia. Kuchnie wykonane przy użyciu tego rodzaju materiału mogą być wykonane w jednolitych barwach lub odzwierciedlać rysunek drewna.

Decydując się na meble kuchenne z frontami MDF, należy szczególną uwagę zwrócić na rodzaj pokrycia płyty. W przypadku folii PVC jest ona z pewnością mniej odporna na działanie wysokich temperatur, w związku z czym w bliskim kontakcie z urządzeniami, takimi jak: kuchenka lub piekarnik, może dojść do odbarwienia materiału lub łuszczenia. Lepszym rozwiązaniem jest lakierowana płyta MDF, która oprócz wyższej odporności na temperaturę, nie ulega zniszczeniom pod wpływem wilgoci. W tym przypadku mowa o kuchniach MDF lakierowanych, które mogą być wykończone matową, bądź błyszczącą powierzchnią.

Fronty drewniane

Do najbardziej uznanych spośród frontów kuchennych należą oczywiście te, wykonane z drewna. W tym przypadku posiadamy szeroki wachlarz gatunków drewna, które może być barwiony na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się meble wykonywane z dębiny, olchu, jesiona, czereśni, buku, jaworu czy brzozy. Fronty kuchenne wykonane z drewna poddawane są różnego rodzaju obróbce, która ma na celu m.in. uzyskać dekoracyjne frezy lub nadać im gięty kształt. Dla miłośników stylu vintage czy retro stworzono również możliwość celowego postarzania drewna.

Fronty wykonane z drewna charakteryzują się dużą wytrzymałością, ale i ponadczasowym stylem, który z powodzeniem wpisze się w wiele rodzajów aranżacji: od nowoczesnych po klasyczne. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że wybór drewnianej kuchni wiąże się także ze znacznie wyższą ceną.

Masz więcej pytań?

Napisz do nas! Odpowiemy na nie natychmiast!