Podłoga do kuchni na lata

Plytki w kuchni

Decydując się na remont kuchni,  mamy świadomość tego, że nowa kuchnia będzie służyła nam przez kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt lat. Dotyczy to zarówno mebli, jak i kuchennych podłóg, które szczególnie w takim miejscu zostają wystawione na naprawdę ciężką próbę. Odporność na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć oraz działanie wysokich temperatur, to jedynie kilka z kluczowych cech, które powinien posiadać idealny materiał na kuchenną podłogę. Jak więc wybrać najlepszy z nich? Zapraszamy do dalszej lektury!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • na co zwracać uwagę przy wyborze podłogi do kuchni
  • jaki materiał na kuchenną podłogę sprawdzi się najlepiej
  • jakie wady i zalety mają oba materiały

Podłoga do kuchni z ceramicznych płytek 

Jednym z najbardziej trwałych materiałów są płytki ceramiczne – odporne na wszystkie wymienione we wstępie czynniki. Nie powinniśmy obawiać się ewentualnych odkształceń czy odbarwień spowodowanych np. użyciem środków chemicznych. Istotną zaletą jest łatwość w utrzymaniu ich w czystości –rozlane na nie płyny należy jedynie przetrzeć mokrą szmatką. Ceramiczne płytki pasują do niemalże każdego typu i stylu kuchni. Do wyboru mamy płytki matowe, jak i połyskliwe, kwadratowe i prostokątne, małe czy też duże. Przeróżnych opcji i kombinacji jest bardzo wiele. Oprócz szeregu zalet, możemy jednak wyróżnić kilka wad. Mocno oszlifowane płytki są z reguły bardzo śliskie, a w związku z tym mogą być dość niepraktyczne. Nasz ulubiony, przypadkowo strącony z kuchennego blatu kubek, raczej nie będzie mieć szans w zetknięciu z ceramiczną podłogą – nie ma w tym wypadku mowy o amortyzacji upadających przedmiotów. Ciepłolubnym osobom zdecydowanie nie spodoba się naturalna temperatura takich płytek. Są one bowiem dość zimne w dotyku – chyba, że zdecydujemy się na ogrzewanie podłogowe.

Podłoga do kuchni

Podłoga z naturalnego drewna

Przekonanie o tym, że drewno naturalne nie sprawdzi się w kuchni, jest zupełnie błędne.  Należy jednak uściślić, że faktycznie nie każde drewno nadaje się na kuchenną podłogę. Największym wrogiem naturalnego drewna jest wszechobecna w kuchni wilgoć. Rozlana i niedostatecznie szybko wytarta woda może spowodować jego odkształcenie, działanie wysokich temperatur wypaczenie, a mocne detergenty – trwałe uszkodzenie. Mając to na uwadze, powinniśmy wybrać drewno rodzime: dębowe, bukowe lub drewno egzotyczne, np. deski bambusa. Posiadają one certyfikaty ścieralności i odporności na wcześniej wspomnianą temperaturę i wilgoć. Odpowiednio zalakierowane i zabezpieczone drewno wygląda naprawdę pięknie i może służyć przez długie lata. Materiał ten równie efektownie wygląda w kuchniach nowoczesnych, jak i tradycyjnych. Myśląc o kuchni w stylu rustykalnym, wręcz ciężko wyobrazić sobie podłogę inną niż drewnianą! Co więcej, drewno w porównaniu do ceramicznych płytek jest ciepłe i miękkie, przez co lepiej amortyzuje upadki. Drobnym mankamentem może być natomiast to, że taka podłoga wymaga od nas nieco więcej czasu, który musimy przeznaczyć na jej okresową pielęgnację, a także bieżące czyszczenie. Na ciemnym drewnie wszelkiego rodzaju kurz, czy zabrudzenia odznaczają się bardzo wyraźnie.

Drewniana podłoga w kuchni

Kombinacja płytek i drewna w kuchni

Nie jest powiedziane, że tych dwóch omówionych wyżej materiałów nie można ze sobą połączyć! W kuchniach z wydzieloną częścią jadalną, pod stołem i krzesłami możemy położyć naturalne drewno. W części kuchennej , a zarazem przestrzeni roboczej, w której częściej zdarza nam się przypadkowo coś rozlać i zabrudzić – ceramiczne płytki. Praktycznie, z pomysłem i bardzo ciekawie!

Masz więcej pytań?

Napisz do nas! Odpowiemy na nie natychmiast!