Wybór blatu do kuchni to jeden z ważniejszych momentów przy planowaniu kuchni. Opisywaliśmy już zalety i wady blatów kamiennych, a dziś chcemy przedstawić cechy, jakimi charakteryzuje się blat z konglomeratu. Na końcu znajdzie się porównanie cech obu materiałów, które ułatwi podjęcie decyzji.
Konglomerat to blat stworzony ze zmielonego kamienia np. kwarcu (np. Silestone, Technistone), marmuru czy granitu, który połączony jest z żywicą poliestrową. Jest to materiał w 95% naturalny, a połączenie go z żywicą pozwala uzyskać doskonałe właściwości fizyczne m.in. bardzo wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki możliwości dodawania pigmentów można uzyskać wiele różnorodnych kolorów, które nie występują w naturze. Blat z konglomeratu może mieć różne wykończenie: od polerowanego na wysoki połysk, poprzez mat, aż do powierzchni z fakturą.
Blat z konglomeratu ma szereg zalet. Ich lista jest naprawdę długa, dlatego poniżej wymienimy te najważniejsze:
Mając w kuchni blat z konglomeratu należy się przygotować na pewne ograniczenia. Do głównych wad tego rozwiązania należą:
Na koniec warto jeszcze dodać, jakie są główne podobieństwa i różnice pomiędzy blatem kamiennym, a blatem z konglomeratu. Oba te materiały wymagają montażu przez specjalistów i do obróbki wymagają specjalistycznego sprzętu. Oba mają wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Blat kamienny jest również odporny na wysoką temperaturę, dlatego chcąc postawić gorący garnek nie trzeba używać podkładek, które są konieczne w przypadku blatu z konglomeratu.
Blat z konglomeratu może być barwiony, dzięki czemu osiągany jest jednolity kolor. W przypadku blatu kamiennego nie ma takiej możliwości, bo wzór i kolor blatu zależy od miejsca, w którym kamień był wydobywany, a dwa kawałki kamienia nigdy nie będą identyczne. Blat z konglomeratu może być również dowolnie formowany, co pozwala wykonać z jednego kawałka np. blat ze zlewozmywakiem.
Blat z konglomeratu jest lżejszy od blatu z kamienia, dzięki czemu nie wymaga wzmacnianych szafek oraz można go łączyć bezspoinowo. Jest również cieplejszy, bo przyjmuje temperaturę otoczenia, co pozwala uniknąć nieprzyjemnego uczucia zimnego blatu, który jest integralnie związany z blatami kamiennymi.
Mając na uwadze zalety i wady blatów z konglomeratu oraz porównanie ich z cechami charakterystycznymi dla blatów kamiennych nie daje jednoznacznej odpowiedzi, które z rozwiązań jest lepsze. Nie jest to zresztą ostatnia możliwość, bo w kuchniach montuje się również blaty ceramiczne.
Napisz do nas! Odpowiemy na nie natychmiast!