Blat z konglomeratu – wady i zalety

Wybór blatu do kuchni to jeden z ważniejszych momentów przy planowaniu kuchni. Opisywaliśmy już zalety i wady blatów kamiennych, a dziś chcemy przedstawić cechy, jakimi charakteryzuje się blat z konglomeratu. Na końcu znajdzie się porównanie cech obu materiałów, które ułatwi podjęcie decyzji.

Co to jest konglomerat?

Konglomerat to blat stworzony ze zmielonego kamienia np. kwarcu (np. Silestone, Technistone), marmuru czy granitu, który połączony jest z żywicą poliestrową. Jest to materiał w 95% naturalny, a połączenie go z żywicą pozwala uzyskać doskonałe właściwości fizyczne m.in. bardzo wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki możliwości dodawania pigmentów można uzyskać wiele różnorodnych kolorów, które nie występują w naturze. Blat z konglomeratu może mieć różne wykończenie: od polerowanego na wysoki połysk, poprzez mat, aż do powierzchni z fakturą.

 

Blat kuchenny z konglomeratu – zalety

Blat z konglomeratu ma szereg zalet. Ich lista jest naprawdę długa, dlatego poniżej wymienimy te najważniejsze:

  • niezwykła trwałość i odporność na zarysowania,
  • odporność na wysokie temperatury, kwasy i plamy,
  • łatwe czyszczenie i konserwacja,
  • wysoka odporność na uderzenia,
  • szeroki wybór i powtarzalność kolorów oraz tekstur,
  • możliwość dowolnego kształtowania blatu oraz połączenia ze zlewozmywakiem z tego samego materiału,
  • duże płyty i różne grubości blatów,
  • gwarancja producenta – zwykle 25 lat.

 

Blat z konglomeratu – wady

Mając w kuchni blat z konglomeratu należy się przygotować na pewne ograniczenia. Do głównych wad tego rozwiązania należą:

  • niska odporność na ciepło – gorące garnki najlepiej stawiać na gumowych podkładkach,
  • słaba odporność na promienie UV,
  • wysoka cena.

Blat z konglomeratu i blat z kamienia – podobieństwa i różnice

Na koniec warto jeszcze dodać, jakie są główne podobieństwa i różnice pomiędzy blatem kamiennym, a blatem z konglomeratu. Oba te materiały wymagają montażu przez specjalistów i do obróbki wymagają specjalistycznego sprzętu. Oba mają wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Blat kamienny jest również odporny na wysoką temperaturę, dlatego chcąc postawić gorący garnek nie trzeba używać podkładek, które są konieczne w przypadku blatu z konglomeratu.

Blat z konglomeratu może być barwiony, dzięki czemu osiągany jest jednolity kolor. W przypadku blatu kamiennego nie ma takiej możliwości, bo wzór i kolor blatu zależy od miejsca, w którym kamień był wydobywany, a dwa kawałki kamienia nigdy nie będą identyczne. Blat z konglomeratu może być również dowolnie formowany, co pozwala wykonać z jednego kawałka np. blat ze zlewozmywakiem.

Blat z konglomeratu jest lżejszy od blatu z kamienia, dzięki czemu nie wymaga wzmacnianych szafek oraz można go łączyć bezspoinowo. Jest również cieplejszy, bo przyjmuje temperaturę otoczenia, co pozwala uniknąć nieprzyjemnego uczucia zimnego blatu, który jest integralnie związany z blatami kamiennymi.

Mając na uwadze zalety i wady blatów z konglomeratu oraz porównanie ich z cechami charakterystycznymi dla blatów kamiennych nie daje jednoznacznej odpowiedzi, które z rozwiązań jest lepsze. Nie jest to zresztą ostatnia możliwość, bo w kuchniach montuje się również blaty ceramiczne.

Masz więcej pytań?

Napisz do nas! Odpowiemy na nie natychmiast!