Płyta indukcyjna, ceramiczna czy gazowa?

Kuchnia odgrywa kluczową rolę w każdym domu i mieszkaniu. To miejsce wspólnych posiłków i kulinarnych eksperymentów, w którym często unoszą się przyjemne zapachy. Jednak, aby można było dać się ponieść kulinarnej fantazji i tworzyć niebanalne potrawy, niezbędna jest przede wszystkim odpowiednia kuchenka. Obecnie dostępne i najbardziej popularne to płyta indukcyjna, gazowa lub ceramiczna. Jaką powinniśmy wybrać, aby gotowanie przebiegało szybko i sprawnie, i jednocześnie nie generowało niebotycznie wysokich rachunków?

Tradycyjna kuchenka gazowa

Kuchenki gazowe są obecne na rynku od wielu lat. Jedni chwalą je ze względu na niskie koszty użytkowania, inni odradzają i uważają je za niebezpieczne. Trudno zaprzeczyć temu, że rzeczywiście należą one do bardziej niebezpiecznych urządzeń niż kuchenki elektryczne. Dzieje się tak nie tylko ze względu na źródło zasilania, czyli w tym przypadku gaz. Każdy z palników kuchenki gazowej to źródło otwartego ognia, które niesie niebezpieczeństwo pożaru. Kuchenki gazowe posiadają bardzo niską sprawność energetyczną, która wynosi mniej niż 50%. Sprawia to, że gotowanie na tego typu urządzeniu wcale nie wychodzi tanio, mimo znacznie niższej ceny gazu niż prądu.

Do niewątpliwych zalet kuchenek na gaz można zaliczyć fakt, że najlepiej wydobywają one smak potraw. Naukowcy udowodnili, że jedzenie gotowane na otwartym ogniu smakuje najlepiej. Dlatego właśnie w większości restauracji pojawiają się kuchenki gazowe. Kolejną zaletą kuchenek tego typu jest ich niska cena. Ponadto w przypadku kuchenek gazowych można używać praktycznie każdego rodzaju naczyń do gotowania.

Nowoczesna płyta indukcyjna

Kuchenki indukcyjne uważane są za bardziej nowoczesne oraz jednocześnie znacznie droższe. Wysoka cena tego typu kuchenek bez wątpienia jest jedną z ich największych wad. Ich dużym minusem jest również fakt, że wymagają one specjalnych garnków, wykonanych ze stali ferromagnetycznej. Na szczęście obecnie większość nowych garnków działa bez problemu na płytach indukcyjnych. Samo źródło zasilania, czyli prąd, także nie należy do najtańszych źródeł energii. Sprawia to, że ogólny koszt utrzymania kuchenki indukcyjnej jest najniższy.

Kuchenki indukcyjne posiadają również sporo zalet. Są one przede wszystkim bardzo wydajne, ich sprawność energetyczna wynosi aż 95%, co sprawia, że czas gotowania jest bardzo krótki. Kuchenki indukcyjne są niezwykle bezpieczne ze względu na nienagrzewającą się płytę, co zmniejsza ryzyko oparzeń. Są również energooszczędne i posiadają funkcję automatycznego wyłączania palników po zdjęciu z nich garnka. Łatwo utrzymać je w czystości, regulować temperaturę oraz są bardzo odporne na zarysowania i inne zniszczenia.

Kuchenki ceramiczne, czyli pójdźmy na kompromis

Kuchenki ceramiczne to opcja pośrednia pomiędzy kuchenką indukcyjną, a kuchenką gazową, ale niestety również nie są one idealne. Ich główną wadą jest przede wszystkim długi czas gotowania. Płyta ceramiczna bardzo wolno się nagrzewa i równie wolno stygnie, co znacznie zwiększa ryzyko poparzenia się. Kuchenki ceramiczne oddają część wytworzonego ciepłą do otoczenia, a ich sprawność energetyczna wynosi około 60-70%.

Niewątpliwą zaletą kuchenek ceramicznych jest ich stosunkowo niska cena, niewiele wyższa od kuchenek gazowych. Można stosować na nich praktycznie wszystkie typy garnków, dzięki czemu decydując się na wymianę kuchenki gazowej na ceramiczną, nie trzeba od razu wymieniać wszystkich naczyń. Kuchenki ceramiczne są bardzo estetyczne i nowoczesne. Łatwo utrzymać je w czystości, są też odporne na zarysowania i wszelkie uszkodzenia mechaniczne.

 

Każda z kuchenek posiada swoje wady i zalety. Obecnie za najlepsze i najbardziej nowoczesne uważane są kuchenki indukcyjne, jednak warto zauważyć, że są one jednocześnie najdroższe. Ostateczny wybór odpowiedniego urządzenia do kuchni powinien być uzależniony od naszych wymagań i oczekiwań oraz możliwości finansowych.

Masz więcej pytań?

Napisz do nas! Odpowiemy na nie natychmiast!