Materiałów, z których można wykonać blat kuchenny jest co najmniej kilkanaście. Różnią się między sobą trwałością, odpornością na plamy i zarysowania oraz ceną. Dziś przyjrzymy się, jakie są wady i zalety blatów kamiennych. A zatem, jaki blat kamienny do kuchni?
Jaki kamień do kuchni wybrać?
Podstawowe pytanie, które należy sobie zadać na początku, dotyczy rodzaju kamienia. Zdecydowanie najtrwalszy, najbardziej odporny na zarysowania i zaplamienia jest blat granitowy. Występuje on w niemal 200 różnych odmianach kolorystycznych: od beżu, poprzez szarości, zielenie, błękity, róże aż do czerni, a zależy on od miejsca, w którym kamień został wydobyty. Nie trzeba go impregnować i jest odporny również na uszkodzenia mechaniczne (np. bez obaw można bezpośrednio na nim ubijać kotlety).
W kuchni poza granitem sprawdza się również porfir i bazalt, które również, podobnie jak granit, nie wymagają impregnowania. Jako blat kamienny do kuchni może występować również marmur i trawertyn. Przykuwają one uwagę ciekawymi wzorami, ale wymagają zabiegów impregnujących, a czasem nawet mimo ich zastosowania mogą zostać zaplamione.
Blat kamienny do kuchni – zalety
Blaty kuchenne z kamienia mają szereg zalet. Nie sposób wymienić ich wszystkich, lecz warto wspomnieć choćby o najważniejszych. A są nimi:
- trwałość – materiał bez żadnego uszczerbku przetrwa kilkadziesiąt lat,
- twardość,
- odporność na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i plamy (oprócz nieimpregnowanego marmuru i trawertynu); można na nim kroić i stawiać gorące naczynia bez ryzyka uszkodzeń powierzchni,
- ognioodporność -może być stosowany w pobliżu kuchenek gazowych,
- łatwość w utrzymaniu czystości,
- odporność na wodę,
- szeroka gama kolorystyczna – można dopasować do stylu i kolorystyki wnętrza kuchni,
- możliwość wykończenia na różne sposoby – można go m.in. polerować, szczotkować uzyskując różne efekty,
- możliwość wycinania dowolnych kształtów – bez problemu można wyciąć nie tylko kwadrat czy prostokąt, ale również koło, owal czy inne opływowe kształty,
- ekskluzywny wygląd i ponadczasowa elegancja.
Blat kamienny do kuchni – wady
Patrząc na powyższe zalety wydaje się, że blat kamienny do kuchni pozostaje chyba bez wad. Niestety, nikt nie jest doskonały i blaty kamienne również. Do wad należą:
- wysoka cena – koszt m2 blatu granitowego jest kilka-kilkanaście razy większy niż blatu z płyty wiórowej laminowanej,
- wymaga fachowego montażu, bo wszelkie przycinanie i szlifowanie musi odbywać się przy użyciu specjalistycznego sprzętu,
- duża waga i długi czas montażu,
- jest zimny i może wydawać się nieprzyjemny w odbiorze,
- niektóre rodzaje kamienia np. marmur, wymagają impregnacji, a nawet ona nie gwarantuje pełnej odporności na plamy.
Po zestawieniu zalet i wad wydaje się, że jednak te pierwsze przeważają. Nie znaczy to jednak, że blat kamienny do kuchni to jedyne słuszne rozwiązanie. Są jeszcze inne rozwiązania, jak choćby blat z konglomeratu, który można dowolnie formować. Temat jest jednak szeroki, dlatego opisaliśmy blaty z konglomeratu oddzielnie. Można również montować blaty ceramiczne, którym także poświęciliśmy odrębny wpis.